Helgen.

Lördag:
På förmiddagen blev det en låång tur i skogen för mej, Julle och min mor. Vi hade mest tänkt att motionera oss allihop, men det blev en svamptur då vi hittade en del del, bara längs vägen.

Efter kanske 100m tänkte jag hoppa bakom en gran och gömma mej för Julle. han är ca 50m framför mej och mamma mitt emellan oss. Jag ser honom inte, men hör bara hur något tjuter och skriker. Jag flyger upp och tror att han måste brytet benet eller något för jädrar vad det skreks. Men det visade sig vara två kopplade tollare om stod några meter in i skogen tillsammans med sina mattar. Julle blev heltokig men lyssnade duktigt på min inkallning. Jag kopplar honom, men vips så spricker kopplet :O (ett gammalt retrieverkoppel). Så där fick jag slänga ur mej ett starkt stanna. Stanna som egentligen inte fungerar eftersom vi börjat på ett nytt, som numer heter halt. Men han måste förstått allvaret för han stannade, även om han gick en hel del steg innan han stannade helt. Men men.

Han hjälpte till lite här hemma och apporterade saker. Det är riktigt kul, han drar sig inte för några matrial inte. Han plockade upp en skruvmejsel och en trädgårdsspade utan problem.

OBS! En gammal bild från förra hösten!


Mot eftermiddagen skjutsade vi mormor till sommarstugan och passade på att lägga ett snabbt 300m långt godisspår. Det gick bra. Verkligen inte klockrent, men bra ändå måste jag säga, det blåste rejält, det var i motvind och det brukar vara massor med rådjur där annars. Det enda är att jag lägger ut en matbit i var tredje fotspår, men de skiter han totalt i. Tar någon enstaka kanske. Och på slutet ligger en hel hög. Så det blev kvällsmaten för honom. Även om halva ransonen fortfareande ligger kvar ute på gärdet. Men några bitar tog han på tillbakavägen också, så han blev inte helt utan mat.

Söndag:
Nu på förmiddagen bar det ivägen till samma skog som igår, men idag för att plocka svamp. Vi hittade även nu endel, men inga jätte mängder. Min äldste bror och både mamma och pappa var med så det va riktigt kul tyckte Julle. Många att hålla reda på.Nu får vi väl se vad som händer. Om vi orkar med någon aktivering eller om vi bara latar oss. Hinner vi ska vi åka och titta på Iris valpar som nu är 16dagar eller nåt. Ha det bra!

Vilken är finast?

Vilken tycker ni är finast? :-)

Märgben

Dagen går fort som vanligt. Skola för min del på dagarna och det börjar redan bli jobbigt. En hel del att göra hemma redan nu (går NV så det är riktigt tufft). Julle är hemma med pappa på dagarna och ser såå ledesn ut när jag åker varje morgon.

Till att börja med så hittade vi ägaren till den bortsprunga golden igår kväll. Som av en tillfällighet cyklar det förbi en man precis när jag är ute på sista kiss med Julle. Mannen vänder och ser ut att spana lite så jag ropade och frågade om han letade efter en hund. Och japp, så var fallet. Jag beskrev huset där de fångat in hans hund och genast cyklade han vidare mot huste för att plocka upp sin hund. Vilket samarbeta haha. Tre personer jag aldrig hört talas om eller sett, får lixom i nödläge kontakt med varandra om en bortsprungen hund. Coolt.

Några sommarbilden jag tagit i sommar!

Jag och grabben har tagit oss ytterligare en långprommenad i koppel. Exakt samma som igår (tråkig fantasi man har). Och så åkte jag till ICA och köpte märgben till Julle. Första gången han får färska, och det älskade han. Jag passade på att störningsträna lite. Jag satte honom i köket, la det saftiga märgbenet i hallen och gick till mitt sovrum. Där kallade jag in honom, och mycket rikgit gav han inte märgbenet en blick, kom springandes mot mej, fick en torr leverbit och fick sen ett varsågod att ta benet. Det där har vi kört en del och de övningarna är jätte bra. Om det t.ex finns en kul fläck under prommenaden kan jag enkelt kalla in honom, för han vet att väl hos matte får jag ändå ett varsågod att gå tillbax. Kommer jag inte och står kvar vid fläcken kopplar matte mej, och jag går miste om fläcken. Enkelt :)

Träning har det blivit riktigt dåligt av ett tag nu. Jag måste skärpa mej. Mycket skolarbete under veckan nu också men i helgen ska jag försöka hinna med åtminstone ett spår. fast lite småträning har vi ju i alla fall gjort. Ha det gottis!

Golden på rymmen.

Idag var man hemma vid fyra från skolan. En tur till E för att handla skor och kollegieblock till skolan och sen en långis. Vi gick den gamla vägen som vi gick säkert tusen gånger i vintras. Den är mysig när man känner för lite koppelprommenad.

Sista biten (kanske 500m) får han alltid gå lös. Inget hopp och lek direkt, men han håller sig inom 5m så inget vidare fot heller. I alla fall så kom en man med en stor svart kungspudel på andra sidan gatan och jag brydde mej inte om att koppla. Kunde va kul och se vad han gjorde, men självklart kalla in om det visade sig att han ville fram. Han gav pudeln en blick men inget mer. Detta strider väl egentligen mot min träningsplan när det gäller hundmöten, men jag tror inte han kände sig speciellt osäker under det mötet faktiskt.

Bilden är inte från idag B-) Inga mörssor än inte!


Nu på kvällen är det 2 personer som ringt mej och undrat om min golden retriever har rymt. Men icke. Det är en som bor nere vid skolan som fångat in en vit, ung hane och hade fått tips om att vi hade en. Konstigt. Jag känner två goldenpojkar men båda är över 10år så inget passar in, annars vet jag faktiskt ingen. Det skulle vara B då, men han bor flera kilometer härifrån så det låter ju inte troligt, men å andra sidan har han rymt förr. Ska kolla upp det tror jag.

Julle har tuggat upp ett öra idag, och imorn ska jag till ICA och förhoppningsvis löpa färska märgben :) ha det gött!

prommenader och älgkrock.

I fredag tog jag grabben med mej till hundbadet. Vi gick en annan väg, det blev längre i koppel, men också längre prommenad. Allt som allt 8,5km för Julles del. Fick räkna lite extra då han rejsade på plajan och även sprang lös på hemvägen. På plajan tog jag fram pinnen som jag gömmer där på ett visst ställe. Kommer vi inte dit mer i år får vi väl se om den ligger kvar där nästa sommar. På hemvägen mötte vi en stor svart hund, jag vet faktiskt inte om Julle hann se dan. Men jag kallade inte in utan, sa bara häråt och kopplade. Jag började med att bara mata godis, men tillslut gick jag baklänges och matade godis. Får nog ta det steget nu, det börjar bli lite väl enkelt. Men frågan är om han fått någon annan positivare uppfattning om hundmöten hittils. Jajja.Lördag och söndag blev det svampskogen på förmiddagen. Inga mängder svamp, men några liter smmanlagt i alla fall. Det räcker ju faktiskt ;-) Och Julle har även varit hemma hos Alcie och Salli och busat och rejsat. Kul, kul.

Sen har även familjen krockat med en älg. Jag hade tänkt följa med till Sunne på fotboll, men just idag kände jag för att göra någt annat. Innan mor, far, mormor och Julle åkte iväg satte jag på Julle hans bilbälte. Och jag fick mammas löfte om att hon skulle sätta på honom det även på hemvägen. I vanliga fall har han bara bälte när jag är med, men just idag fick jag henne att lova.

Några timmar senare på hemvägen har de krockat med en älg. Alla klarade sig undan med skrapsår men bilen blev kaputt i kras och är nu på skrotad.  Där på vägkanten står vår bil ihopbucklad till en butälj och bussen med alla spelare inklusive mina bröder och alla andra supprotrar kommer körande. Jag kan inte ens tänka vad som for igenom deras huvuden när de fick se bilen, och då framförallt mina bröders. Fatta, det måste vara ödet. Julle har aldrig bälte utan mej, men just idag fick jag mamma att lova. Hur kunde detta otroliga hända? Hade han inte haft det hade han garanterat varit borta nu. Och hur fasen skulle jag klara mej då.

De körde dessutom i 90km/h och känner jag pappa rätt så körde han läven förfort. 33kg hund fullkomligt kastas framåt men hejdas av bältet. Vilken kraft det lär handla om. Framrutan sprack i miljarder bitar och hamnade över allihop, takboxen flög av och hamnade flera meter nere i diket. Tur att pappa körde, han säger alltid till mej att kommer något vilt så ska jag INTE svänga, jag ska köra rätt på och absolut inte väja undan. Och duktig pappa som gjorde som han lär ut. Men lite sorgligt känns det med vår älskade audi. Den har vi åkt genom hela världen med, sammanlagt 12 varv runt gjorden sträckmässigt, och det är den som lärt mej köra bil. Tydligen var bilen en räddning i sej. Stor och stabil, hade de haft den andra hade de antagligen varti på sjukhus vid det här laget. Tack älskade audi.

Måste ju lägga in en bild på den älskade bilselen. Tack kära du.


Nu ska jag gå iväg och pussa ännu mer på grabben. Han har lugnat ner sej bra nu. Först var han skärrad och skakade. Men allt är bra nu. Ha det bra ni också!

Småträning och lek.

Till att börja med har jag börjat hårdträna hundmöten med Julle. Han gör långt ifrån utfall, men jag tycker att det blivit lite sämre och ska därför ta tag i det redan innan det blir problem. Han är somsagt lite småfeg och passerar helst inte hundar, men man måste ju och då börjar han andas häftigt ibland vilket beror på osäkerhet. Han är enkel att bryta och att få kontakt med, och detta händer kanske någon enstaka gång i veckan. Han skäller aldrig och vill inte fram, men jag vill inte att han ska tycka att hundmöten är obehagliga för då tror jag snart att han börjar med utfall. Men nu försöker jag få hundmöten till något posiitivt och matar därmed med massor med godis :-) Det hur fungerat jätte bra hittils, fast idag cyklade vi förbi två hundar utan att jag stannade och matade. Tyckte det kändes lite väl omständigt då de andra hundarna va på andra sidan ochhan knappt ens tittade på dem.

Vi har också påbörjat träningen av att följa efter min öppna hand. Tyckte det kunde vara praktiskt ibland under prommenaderna. Och det går fort fram, det enda är att han behöver träna mer på längre sträckor och med störning såklart.

Skolan har ju börjat nu också, så grabben blir utan mej under dagarna framöver. Fast två dagar i veckan är jag hemma innan ett så, mycket kommer hinnas med ändå.Under morgonen träffade vi grannen med hennes tre hundar. Jag släppte Julle och han och Sune lekte loss som bara den och han gillade också deras andra hane och tik, fast de lekte inte så mycket. Kul, att han älskar även hanar. För några månader sen var jag fraktiskt lite misstänksam för att han skulle bli hanilsk, men jag kan glatt säga att jag tar det tillbax. Han kan enkelt umgås med andra hanar, såvida inte de är hanislska förståss.

Mot kvällen cyklade vi till L och hälsade på där han fick leka med kompisarna Alise och Salli. Lite rejs i skogen och cykel hem och nu är vi här. Mat fick han hos L så allt är klart inför kvällen. Så idag har han lekt med 5 hundar ;) Sov gott :)

Uppletande, svamp,

Igår blev det skogsprommenad, och då rundan som vi ALLTID gick tsm med L och Alice i våras. Den var helt igenväxt så man knappt tog sej fram faktiskt (bara på vissa ställen såklart). Antagligen gjorde han det undermedvetet ;) haha, men grabben gick ca 1m innan mej i de ca 3m höga riset och visade vägen. Där nere på hans plan fanns det ju inga blad så han hade bra sikt, och godingen visar såklart vägen för virriga matte. Jag är bombis på att det var meningen ;-)

Under rundan körde vi tre uppletanden. Den första gick helkanon, men jag misstänker att han inte använde nosen där faktiskt. Bara rejsade runt och hittade den med ögonen, men jag vet inte.

I alla fall så gömde jag nästa pryl unde blåbärsriset och då märktes det lätt att han använde nosen, men däremot kom han inte till mej med prylen. Han slängde den halvvägsm och kom och stutsade upp i min famn. Korkad krabat jag har. Så han fick springa tillbax oxh hämta den en andra gång.

Tredje uppletande fick bli med en pinne som jag hållt i, men vid det laget var han helt slut. Han orkade varken ut eller in stackarn, så det gick väl sådär, men egentligen gick det bra under de omständigheterna hihi.Idag åkte jag, bror och Julle till stugan med mormor. Innan dess var pappa och gick 5km på motionsspåret med Julle. Han fick springa lös, och självklart lyckas han rulla sig i nåt jäkla skit. Två gånger fick jag duscha honom för att det skulle gå bort. Och när han ska duschas är det så näst intill kaotiskt som det kan bli. Han får fullständig panik. Men när han väl är i badkaret går det bra. Vi stannade bara över dagen, men hon sover över. Grabben och jag hittade några lite svamp, så nu har vi tömt våra ställen ytterligare en gång :(För övrigt så kom familjen S och cyklade förbi utan att Julle skällde ut dom, och even två pers till. Han skäller ju för att han är osäker på dem så man undrar ju vad han fått för självförtroende-kick idag då? Jajja, vi hade tänkt och lägga ett spår också, men tyvärr så räckte inte tiden till. En annan dag helt enkelt.

Idag fotade jag med en av pappas alla kameror. Första gången med manuell kamera för min del och det märktes. 9 av 10 bilder blev dåliga, men pappa sa att det faktiskt inte är så jäkla lätt. Någon blev i alla fall bra. Men i framtiden blir det nog någon av alla de andra miljoner kameror vi har ;) (pappa jobbar som fotograf). Ha det bäst!

Uppletande.

Sol och bad fösta delen av dagen :) Varmt och skönt i solen, men svinkallt i vatten och skugga. Det tyckte ju såklart inte Julle. Han fick sitta fast i sin krok nästan hela tiden då det var en barnfamilj där. Den lilla flickan frågade sin pappa flera gånger om inte de kunde köpa en sån vit hund som vi har. Han var så fin, och hon kunde ju faktiskt gå ut med den (3år gammal) haha. Gullig.

Och mot eftermddagskanten gick vi till skogs och körde lite uppletande. Jag har alltid använt kommandot LETA förut men idag började jag med att byta till TA DEN istället. Leta förknippar han med ätbart bvilket gör att han ofta skiter i gömda leksaker eftersom han tror att han  letar efter mat. Men iaf så gick det helt okej. Det första skicket klarade han galant. Och han kommer gladeligen med alla prylar till mej. Han släpper den i min han på tack, och sen börjar jag härja med honom så folk tror vi är galna. Efter det misslyckades vi lite halvt med två. Jag ökade svårighetsgraden på båda så antagligen blen det för svårt, jag vet inte. Sen avslutade vi med två, inte enkla, men åtminstone så han klarade dem tack och lov. Det lyser verkligen i ögonen när han hittat prylen och rivstartar mot matte. Han äälar att leta och bära. Mattes knubbsäl :)

 

Det var allt. Ha så kul, för det ska jag!

Anmälda till sökkurs.

Idag hade jag tänkt att börja dagen med lite uppletande i skogen, men jag följde med pappa och L och fiskade istället. Det blev riktigt lyckat :) Jag fick tre rengbågar vilket jag aldrig fått förut. Pappa fick två och L fick fyra varav en på bortåt fem kilo. Det var superskoj. Julle var självklart också med, och där får han alltid springa i lina då det är en väg precis intill plus en hel del andra fiskare.

Senare träffade vi ett par stycken vid torget där det idag var hunduppvisning från bhk. Det var vallning, platsliggning/rasparad och agility. Kul att se. Julle lekte lite med Sune och Indra men efter ett tag somnade han. Han var jätte trött efter ha fiskat hela dagen. Agilityn var helkul att se. Framförallt en border collie som hade en sån jädra fart att man inte han se honom ens. Tyvärr blev det en hel del missar och fel hinder då matten inte riktigt hann med. Men han var inte färdigtränad hörde jag, så han var verkligen duktig.Direkt jag kom hem ringde jag till bhk och anmälde mej till sökkursen. Den kostar 600kr för 6ggr och det kostar jag gärna på honom. En var anmäld innan så jag kommer få plats. Bara några fler anmäler sig så att det blir. Hoppas hoppas. Jag ska tjata på L och S och joppas på att de är sugna :)

Ha det!

12 augusti

Idag började dagen sent. Grabben fick mat vid tolvtiden och då jädrar var han hungrig. Mamma åkte till Piteå med jobbet och kära kompis L åkte till Grekland inatt. Tomt.

Jag och Julle tränade lite godisuppletande förut. Jag satte honom brevid altanen och la ut en falukorvsbit i taget tre gånger. Han fcik rikgit jobba för att hitta dem. Säkert 25min extrrem koncentration sammanlagt. Att använda nosen på detta sätt ser man att han verkligen älskar. Han jobbar läänge utan att tröttna, vilket han inte gör med något annat vi testat. Nu har jag läöst på lite grann om grenen sök och jag tcker det verkar helkul. Jag är väldigt taggad på det just nu, så imorn ska jag ringa bhk och fråga dem lite och eventuellt ställa mej i kö på sökcirklen  de har. Något av alla sommarjobbspengar ska väl spenderas ;)I övrigt så blev det en långis i koppel och han tyckte det var på tok för varmt. tungan släpade i marken på hemvägen. Och sen åkte vi och såg på fotboll.

Ha det bra!

11 augusti

Jahapp. Igår gick vi en långis till hundbadet igen. Han gick lös på gångvägen fast det var lite krångligt då vi mötte en hel del folk, så jag fick kalla in, koppla och släppa honom igen för att någon minut senare kalla in igen. Självklart belönade jag också ;)

Vid badet skötte han sej kanon. Det var två border collies lite längre bort, men jag släppte honom och han skötte sej utmärkt. Han tokälskar en pinne som jag gömmer där varje gång. Den halvsjunker och flyter upp efter ett litet tag. Det älskar han. Jag kastar iväg, han springer i vattnet och letar efter pinnen tills den flyter upp, och sen kommer han med den för att matte ska kasta den igen. Helkul :) Och man märker verkligen hur han gillar att bada. Det lyser i ögonen, även om det inte är något labbeskutt i vattnet så springer han i och vadar omkring och myser. Efter långisen tränade vi lite lekapportering. Det har vi ju gjort massor förut och det märktes. Han apporterar gladeligen saxar, plåtburkar, pillerburkar och platsskålar. Dutti pojk.

Se så mager han är min pojk. Alltså hullet är bra, men kroppen liknar mer en whippet än en 2årig goldenhane. Haha!


Idag var vi i skogen redan klockan tio. Jag, pappa och Julle. Och vi hittade flera liter kantareller så ikväll kommer gäster på svampmacka. Även här skötte sig grabben väl. Jag glömde koppel vilket aldrig brukar behövas i skogen, men denna gången var vi tvungna att passera ett hus och en skock hästar. Men det gick utan också. Jag borde lita mer på honom.

Vi har även påbörjat träningen av ett nytt stanna. Det förra satt ju som berget men som med flera andra kommandon har matte lyckats att förstöra det. Jag slarvar med att belöna oså. Så för tillfället betyder stanna: Jag blir kopplad, eller jag måste hoppa in i bilen för Julle.
          Det nya fick jag efter mycket funderingar döpa till HALT. Alltså inte halt som i halkigt utan som en millitär halt mer. Det första passet är avklarat och det gick fint. Han förstår redan nu, men självklart behövs mer stabiliseringsträning och i nya miljöer. Massor av halt ska plöjas igenom framöver. Han stannade fint, men vänder sig mot mej och stannar där. Men jag tycker inte det gör något faktiskt. Han stannar precis som han ska, men vänder sig mot mitt håll och när jag tänker efter känns det nästan som en fördel.

Dethär är en riktig tvärnit. Sånna ska vi ha.


Just fasen. Mammas vännina har ju fått valpar också. Prick på rätt dag och allt. Det handlar alltså om en springer spaniel. Hon är ingen uppfödare men allt är så seriöst det kan bli. Alla tester som ska är gjorda. Hoppas på att få komma och titta någon dag. Hon ska behålla en, troligtvis vid namn Maja,Jajja, ha det bra!

Var ska man börja?

Shit vad länge sen det va jag skrev sist. Det har hänt en hel del, fast kanske inte så mycket hundigt.

En dag, för hm, en vecka sen kanske? gick vi ett spår. Eller nja, vi kom aldrig till slutet. Det gick käpprätt åt helvete helt enkelt. Julle bara rusade hit och dit medan jag försökte visa honom spåret. Han brydde sig inte ett skit utan bara skuttade omkring. Kanske inte så konstigt med tanke på att det går ett X antal hundar och människor där varje dag, men det är ändå oerhört frustrerande. Sen dess har vi inte försökt något mer, men kanske någon av de kommande dagarna

.

Vi har nog sett över 5 fotbollsmatcher sen sist. Vi följer med så ofta det går, och Julle är numer väldigt känd på de olika arenorna i värmland. Fotbollshunden och Vallenhunden är inte ovanliga smeknamn. Det påstås att han sett flest fotbollsmatcher i Värmland, av hundarna då. Alla känner honom så han går omkring där på egen hand, går fram till alla och tiggar hos alla. Ingen är rädd för honom inte. Det är jsom hans andra hem.

Såhär ser det ut när vi tittar på fotboll. Han älskar att ligga i knät och man får riktigt knuffa ner honom.


Sen skulle vi ju iväg på hundträff i Karlstad. Men om jag förkortar historien en aning, så var det en jävel till konduktör som körde iväg tåget utan att jag hann på. Där hade jag licom stått och väntat i 10min, och småspringer längs tåget för att hitta hundvagnen och jäveln kör iväg lixom. Hon ska jag fan strypa nästa gång jag ser henne.

Istället fick vi ta en snabbis till hundbadet då. Där fanns två hundar som han fick leka med. En Petit basset venden (rättskrivet?) och en shäfer/labarador/border collie. Han lekte mest med blandisen då basseten hade några år på nacken. Trevligt, trevligt och grabben skötte sej utomordentligt. Blandisen som för övrigt hette Dixi sporang iväg mot människobadet med en pinne, och självklar Julle jagandes efter. Jag ropar Julle kom, och han tvärnitar och kommer som skjuten ur en kanon. Prickfritt. Under lek med andra hundar har jag faktiskt inte brytt mej om att kalla in förut, så det var den situationen jag tror att inkallningen skulle kunna brista lite, men icke då.


Såhär långt går han självmant utan problem, men sen blir han lite avvaktande.


Sen har vi faktiskt hunnit till hundbadet en gång till. Där var tre kopplade flattar med ägare som lagt sej en bit ifrån, så jag tänke att antagligen vill de inte ha andra hundbesök. Men jag släppte Julle och han brydde sig inte ett smack om de andra hundarna. Ägnade sig med att kampa pinne med matte, och sen springa och hämta den i vattnet. Han gillar verkligen att bada. Han slänger sig inte i, och simmar helst inte heller. Men han går alltid raka vägen i vattnet och går gärna omkring med vatten ten decimeter från manken (haha, manken. Är inte det häst?).

Det var allt nu. Snart kommer väl mer.

Hemma igen.

Vi blev kvar i stugan i fyra dagar. Det är väldigt mysig och va där bara jag och mormor, och julle såklart. Och Julle har det såå skönt som får springa i mängder, men efter fyra dagar känner man faktiskt för lite storstadsliv. Tur att man drar till självaste Estocolmo på tisdag :)I alla fall så har Julle fått springa dryga två timmar i skogen varje dag. Han har rejsat på rejält, och jag undrar om det kan vara konditionen som ha förbättrats. För han har börjat springa betydligt mer under prommenaderna och verkar aldirg tröttna. Det är super skoj.Sen har vi gått två stycken spår. Och som jag sa så blev det spår då jag la godis i mina fotspår. Det gick verkligen kanonbra. Där har vi verkligen hittat vårt spår. Han går lagom fort och spårar noggrant. Inget försten till slutet vinner som det varit förut. Det va verkligen superkul. Första spåret va bara 70 meter rakt fram. Lagom att börja med såhär efter vårt uppehåll. Nästa dag fick han ett 200m långt som såg ut som ett L. Fast inte någon 90 graders vinkel direkt, mycket mer rundad.

Vilodag igår då jag va tvungen att baka massor till jobbet, och sen dra till jobbet. Men idag ska han få ett spår igen, och en prommenad senare ivkäll tror jag. Ha det bra.. :)

RSS 2.0