Hundbus :)

Idag har det busats för Julles del vill jag lova. Vi åkte en tur till hans hundkompisar och gick en långis på deras stoora gärde, där de hade plogat en väg. Helt perfekt!

Lilla Bettan har redan blivit hela 6månader och är stor som ett hus i jämförelse mot sist jag såg henne. Trodde det var hennes mor som kom och mötte mej medan det i själva verkat var lillen hihih :)

Här har vi hela skaran! Minstingen av springrarna sitter alltså till höger :) Hon har stora fina tantecken i ansiktet!


Här är gänget in action.


Dessutom har jag en oerhört förvånande sak att berätta :O Katten som familjen också äger spatserar självsäkert in i köket. Julle nosar lite fundersamt och sen umgås de helt som vanliga polare :O Julle som i vanliga fall blir livrädd för odjuren och endera hoppar på dem eller flyr. Visst va han lite fundersam men verkligen ingen fara. Jag är helt chockad! Nu ska jag noggrannt notera om han ändrar sitt beteende mot katter i allmänhet. Han kanske bara behöver träffa några vänliga sådana emellanåt!

Se och häpna!


Klickerkursen i april som jag hade funderarde på att anmäla mej till blir tyärr inte av för mej. Någon gång ska jag definitift gå den, och det är heller inte så att jag tänker träna på något annat sätt för det. Men eftersom jag inte är garanterad ett sommarjobb i år så känns det dumt för min del. I juni ska jag försöka ta körkort och vise versa så det går tyvärr inte. Visst att jag för tillfället har en del pengar och självklart skulle jag kunna lägga två lax på detta som antagligen skulle ge mej något som är mycket mer värt. Men, får jag inget jobb så ska jag klara mej på det jag har ett år till. Skulle jag känna mej supertaggag skulle jag säkert gå den, men ska jag vara ärlig så är jag jäkligt sugen på lydnaden för tillfället så det kanske blir något i den vägen som dessutom kostar mindre. Klickerkursen kan jag ta när jag vet vad som väntar mej.

För övrigt måste jag bara svara till Roffe: Du skrev ingen länk så jag svarar helt enkelt här. Det du skriver är förjäkla intressant tycker jag. För jag har verkligen fått exakt samma uppfattning. Vid vår sommarstuga vaktar Julle om någon närmar sig vår tomt. Han vaktar för alla, favoritgrannen, småbarnen som är hans lekkompisar,  alla. UTOM för en man som är ca50 och förståndshandikappad. Den mannen skulle garanterat kunna gå in i stugan och börja laga mat utan att Julle lyfter ögonlocken medan de andra skulle få sej en räjäl utskällning om de ens passerar gränsen. Jag har alltid funderat kring om det beror på att han är "annourlunda" för Julle.

Möter vi honom så ger Julle inte honom en blick, medan andra får sej en puss och en viftande svans om han tillåts gå fram. Jag förstår verkligen inte varför denne man varken syns eller hörs i Julles värld, men jag förstår att Julle på något sätt läser av honom. Skitcoolt!

Ha det bra!

Skidåkning :)

Igår skyndade jag hem från skolan, kastade iordning en väska med prylar och sprang iväg med grabben till bussen mot stan. Där mötte vi upp Sofie&Specs för en lekrunda på sandgrundsudden. De härjade på för fulla muggar vill jag lova, våra guldgossar! Jag gjorde inte en enda inkallning utan tjoade bara namnet och lite liknande när det behövdes. Jag kände att vi behövde lite kravlöst stoj bådatvå.

En man skulle passera oss så jag satte Julle ner och struntade i att koppla. Med ryggen mot honom tänkte jag inte mer på det, men plötsligt var Julle framme. Då stod mannen precis bakom mej framåtböjd med handen mot Julle och sa hej. Så det kändes som om det var lite hans egen vilja där att Julle gick fram. Det var lite märkligt att Julle gjorde så tyckte jag, i vanliga fall känner han inget behov av att hälsa på människor, men det kanse är skillnad när man beter sej så trevligt och när Julle dessutom själv få välja att gå fram eller inte. Han var dessutom lite lustig, han frågade hur länge hundar levde och gissade på si sådär 30år? Hihi, men vet man inte så gör man ju inte. Dessutom tyckte han att våra hundar var bra kamoflerade mot vargen i sin ljusa päls och att vi skulle spreja dem gröna till sommaren! Ska tillägga att han troligtvis var förståndshandakappad.


Gissa vem som är Specs och vem som är Julle? :)

För att värma oss gick vi in i en hundbutik där Julle fick en god tugggrulle av mej. Och sen gick vi mot bussstationen där vi båda spatserade in utan att kolla efter om det var förbjudet med hundar. Vilket det såklart var och då kom en vakt och sa till oss. Jag trodde jag skulle sjunka genom jorden, jag hade inte en tanke på det eftersom Julle alltid följer med in på tågstationerna, men jajja :) Då vet man det!

Min kära mamma kom hem efter semester i 17dagar i indien också. Glad hund och glad familj :)

Idag
har jag och julle åkt längdskidor :) Det fanns en runda vid golfbanan som vi åkte och där spåren var stenhårda att han inte förstörde dem med tassarna. Han resjade lös och sprang som en gasell genom snön. Perfekt, problemet är bara att dit behöver jag skjuts haha. Vi testade även på en plogad grusväg och själva åkningen gick fint, men där är det en motorcross-bana precis brevid så jag hade tänkt att få Julle att dra mej men icke. Han skulle såklart tvärstanna och äta snöbollar som vanligt, galningen. Så det får nog bli lös, eller också får vi träna på att dra lite bättre ;)

Julle spanar in några fåglar vid sommarstugan!


Ha det bra :)

Årets första joggingrunda avklarad :)

1. Glömde att skriva igår. När vi var i stan med Sara&Dagmar gick vi en liten sväng runt Gubbholmen. För det första så gick Julle riktigt illa i kopplet. Egentligen drog han inte direkt, eller i alla fall inte konstant men han flängde runt endel och skulle gå längst ut och sådär. Visst stannade jag men jag belönade inget och halvslarvade lite. Helt mitt fel vilket jag egentligen skiter i. Han går klockrent i andra situationer :) Vilken inställning!

Sen så gjorde jag en inkallning till grabben. När jag ropar "Julle kom" så säger jag det på ett speciellt sätt, och säger jag det med andra tonlägen så betyder det lixom inget speciellt. Problemet med denna inkallning blev att jag bl på något sätt. Så jag blev stående med öppen mun, och Julle stirrade på mej en sväng innan han återgick till sitt sniffande. Var det en inkallning eller inte? :O I alla fall så kopplade jag honom och började om, ifall det nu var det :D Frågan är nu om jag ska börja om så att alla "Julle kom" betyder just kom. Men å andra sidan var detta första gången problemet dök uppså så vidare stort kan det knappast va. Nu har jag skrivit detta också!2. Idag fick jag inte plats på mitt spinningpass, så jag snörade på mej gympadojjerna och drog med mej grabben till sjön. Själva joggingturen blev "bara" dryga 3km men med start/slut prommenad blir allt som allt 6km. Det är väl en bra början i alla fall haha.. Vi mötte en hel drös med fok vilket kändes bra, eftersom det är becksvart skog på båda sidor vill man helst inte vara ensam, trots att man har grabben som vaktar rätt rejält.

För övigt har vi kört lite hoppstå och sitt fint med goda reslutat. I hoppstå har han börjat förstå att det gäller att frysa tassarna. Nu väntar jag lite längre innan jag slänger fram handen med godis, vi ska köra lite mer ikväll också. Och i sitt fint han han till att börja med förstått att jag är ute efter sitt, och även delvis förstått att det handlar om att lyfta kroppen/tassarna lite. Kruxet där blir att inte klicka för att han ställer sej på bakbenen, vilket han gör typ hela tiden. Detta ska nog gå vägen.

Angående kursanmälan ska jag vänta någon dag och fundera bara. Men jag tror jag har bestämt mej :) Vad har jag att förlora lixom!! Jag ser framför oss hur vi är på plats vid sommarstugan, vädret är kanon och vi ligger glassandes ute på stenön. Med jämna mellanrum stormar vi upp och kör ett pass. Helt lysande båda två. Haha, kanske drömmer mej lite väl långt bort, men det får man ju!


Världens bästa Julle, 1år gammal på världens bästa plats! Fasen vad jag vill ha sommar :)


Full rulle :)

Gårdagen började med en långprommenad i skogen :) Längs vägen körde jag lite inkallningsträning och även idag gick det superbra. Han kommer med fart och glädje. Vi är påväg nu :D

Vid ett-tiden tog vi bussen in för att träna lite tillsammans med Sara&Dagmar (Vet tyvärr inte hur man länkar).  Återigen: Grabben HATAR att åka buss. Han flåsar och gäspar i mängder. Det går, egentligen inga problem så, men han kan ju knappast slappna av stackarn.

Väl framme tränade jag och Julle på att frysa tassarna vid ett hoppstå. Sara kom med perfekta idéer, sånna som man önskar att kunde komma på själv, och det funkade bra. Vi fick till lägre hopp, och även frysta tassar betydligt oftare än tidigare. Sen måste ju jag hålla ordning på allt mitt åxå, det är där problemet ligger haha!
Dagmar tränade på inkallning, kommandon osv. alltid lika duktig :) Sara med för den delen. Kan nog inte tacka tillräckligt för all hjälp. Tyvärr bidrar ju aldrig jag med något, eftersom jag inte kan. Så det blir ju Sara som lär mej allt! Tack för ditt tålamod :D

 

Hon tipsade även om en klickerkurs. Närmare bestämt om "Introduktionskurs till klickerträning" med Ann-Louise Ryrvik. En helgkurs i början av april. Jag funderar och funderar för tillfället... Att vi kommer använda dessa matoder föralltid är redan klart, jag känner verkligen att vi hittat vårt sätt, så det är inte där tvekan ligger. Snarare om jag är för dålig. Om det skulle vara bättre att vänta ett halvår osv osv. Pappa tycker att jag ska köra på! Och jag måste bestämma mej snabbt. Jag ska grubbla vidare... Det ligger ju endel pengar bakom. Även om jag både har pengarna och vet att kursen är värd varenda krona.

 

 

Väl hemma kunde jag såklart inte dra mej från att köra lite till. Trots att Julle gick omkring som en zombie, tillslut fick jag lägga ner för dagen. Han var ju helt slutkörd.

Idag har vi återigen gått den gamla vanliga skogsrundan. Den är egentligen helt perfekt. Den tar ungefär 1h och 20min, nästan allt i skogen osv men jäklar vad jag har tröttnat på den. Vi har säkert gått den 100ggr nu och det känns.

Ha det bra!

 

 


Ris och ros.

Till att börja med så skrev jag faktiskt ett inlägg igår, men jag kan inte se att det kommit upp :( Hmm.. kanske kommer om någon dag eller nåt!!!

Dagen började med sovmorgon och morgonprommenix. Grabben gick lös och vi tränade på att skvallra på katt och även på ett hundmöte som gick finfint.

När jag kommit hem från skolan drog vi oss iväg (jag och julle) mot grusplanen för att träna inkallning. Jag var faktistk riktigt peppad och förväntansfull. Mitt i cykelgången står en kvinna med sina två hudnar. Har pratat lite med henne och hon är skittrevlig. Vi måste gå riktigt nära hundarna för att kunna passera så jag går baklänges och klickar för kontakt eftersom Julle tycker det är så läskigt. Speciellt svarta stora hundar, som båda i detta fallet var.
Och vad händer inte? Jo den stora svarta hanen, blandras med bl.a new foundland slänger sig och och sätter tre kraftiga jävla hugg rätt i julles hals. Julle bli livrädd och visar både gaddar och tandkött, för att några sekunder senare sjunka ihop till en lite ulleboll och visa sej liten. Han belv förmodligen överraskad eftersom den attackerade bakifrån. Den svarta hanen hade koppel och kvinnan stod tydligen på kopplet, men längst ut :O Hur fasen tänker man? Därefter kommer den andra av hennes hundar framspringandes, lös, dock en snäll gammal tik så det var ingen fara. Det var kanske till och med bra för att mildra julles reaktioner lite.

Jag gick tillbaka och passerade dem igen där jag hela tiden belönade Julle och det gick bra. Så jag tror inte att han ska få några men, men ändå. Jag kämpar dag ut och dag in för att få Julle att passera andra hundar utan att bli rädd. Försöker få honom att lita på mej och förstå att det inte är farligt, och då bidrar knappast detta till någon famgång.

Kommentaren man får: Oj förlåt, han gillar inte gula hundar för han har blivit attackerad av en. Och vad fasen tror hon min hund kommer tycka om svarta hundar framöver. Dum i huvet som jag är ler jag lite och säger att det är ingen fara. Fan vad jag hatar mej själv för att jag är så snäll. Istället sitter jag här och snackar illa om henne, det skulle jag sagt rätt upp i ansiktet, inte på internet. Jag vet...

Som tur var blev inkallningsträningen förjäkla lyckad. Jag kallade till och med in när han var upptagen med att äta snöboll (skräll), lukta på hundkiss osv osv osv.. Han lekte som bara den och kampade hejvilkt. Världens bästa guldgosse. Det roliga var att han egentligen var lite halvloj fysiskt sett. Han halvsprang omkring och latjade fram och tbx, men när jag kallade flög han fram genom luften och kom rusandes med sina valpsteg. han tyckte med andra ord attt mina belöningar dög. Nu ska vi fortsätta såhär :)

Ha det bäst :)

Jag har kommit på en sak..

Jag har kommit på en sak, säg aldrig puss till Julle när han kommer springandes emot dej. Risk för fläskläpp.. Hur jag kan ha kommit underfund med det kan ni fundera på ;-)

Tro det eller ej, men igår kväll hade Julle glömt en foderkula som ramlat på sidan av skålen :O Matplatsen som noggrannt både fem och sex gånger synas igenom både med nos och ögon innan den lämnas.. Jag är chockad!!!

Igår gick vi till sjön i den bitande kylan. Herre gud vad kallt det var åt mina stackars kinder, som trots allt befann sig bakon en stor stickad halsduk, burr. Julius däremot skiter fullständigt i allt vad kyla heter, och jag ser noggrant till att hela tiden hålla honom i rörelse i minst trav.
Han var förjäkla uppmärksam på matte igår måste jag säga. Ca 100m framför oss gick ett par, och eftersom Julle sprang under "hopp&lek" så var jag tveksam om han skulle bli lite extra intresserad av dem. Annat vore om de gick bakom, men eftersom han alltid springer flera meter framför mej så känns det annourlunda. Men i alla fall gick det kanon och somsagt så vände han sej om stup i kvarten och kollade att jag hängde med. Good boy!Idag blev det ingen långis. Nu jädrar har vi prommenerat trots kylan på sistone så va fasen. Dock blev ena rastningsrundan på knappa timmen i alla fall, men den är inte i längd med en långis sträckmässigt

Vi har lekt som bara den idag. Först så lärde jag honom leka för en snöboll. Snöbollar är ju världens bästa belöning tycker Julle, så då fick han helt enkelt slita i trasan för att jag skulle slunga iväg den. Det lärde han sej kanonfort. Även flera gånger då han inte visste att jag hade någonting att ge som belöning för leket. Under senaste rundan drog jag fram trasan och han flög fast med käkarna och slet näst intill omkull mej, sen kom en godis flygande som tack för det :) Kanoners! Tack för det Sara och Dagmar :D
Hoppas bara han ser det som en belöning, och inte som ett inlärt moment (som det ju egentligen är) :/

Man blir verkligen positiv när man leker med hunden. Shit, han blir galen i roliga matte, och matte berömmer i princip allt han gör. Go stämning helt enkelt. Även inomhus har vi tultat runt,  tjuvnypts, jagats och pussats. Mer sånt framöver :)

Idag kom jag även på en skitsmart grej :) Vi har ju några tomma märgben liggandes lite här och var, så då öppnade jag en burkmat (som vi förövrigt har fått av fasters granne, då deras stackars hund tvingades avlivas.) så fyllde jag benen med den stinkande, bedrövliga sörjan och slängde ut dem på utsidan :) Antagligen fryser de snabbare där än i frysen, perfekt ju :D

Hare gött! :)

Fullt upp.

Började dagen (klockan 14.00) med att cykla till industriområdet för att lägga spåret som jag hade tänkt. Det visade sig dock vara jäkligt mycket bilar, men jag chansade i ena kanten och hoppades att inget skulle stå ivägen när vi kom dit lite senare...

Sen drog vi oss ut på långisrundan i skogen. Grabben var jäkligt sprallig idag, antagligen för att han bara fick sej en halvlångis igår. Och det är ju betydligt skojigare att traska omkring med en vilding :) Två stycken upplet längs vägen som planerat. Han hittade dem båda fint efter lite sökande och kom in med dem fint och med hög fart. Som belöning blev det kamp med trasa, som jag anade skulle bli lite krångligt att få honom att bjuda till i. Men båda gångerna (det är kanske det som känns mest positivt med den rundan) bjöd han till ordentligt och kampade, morrade och slet. Bra jobbat!!! Han kan vara halvkrånglig med det ibland, och då känns det ju inte som någon vidare belöning heller..Spåret gick vi vid åtta-tiden. Och självklart var grindarna stängda, så vi fick låna pappas kort+kod och traska in där, och hoppas på att ingen kollade på för jag antar att det såg aningen skumt ut ;) Direkt i spårets början hade naturligtvis massor med bilar åkt så där fick jag hjälpa honom endel, men i övrigt gick det bra. Visst springer han som alltid för fort, koncentrerar sig inte och är ivrig till tusen. Men under en raksträca på ca 100m gick han kanon. Nosen i marken (shit, bara det lixom) och även i ett ganska lagom tempo och fokusering. Där kändes det bra! Han hittade sitt märgben och sprang runt och visade upp det med stolthet..

Ni ska se honom, hans blick och hans motivation när han vet att han ska spåra. Han halvpiper emellanåt, trampar runt an iver. Tänk om man kunde få fam och lyckas använda någon liknande som belöning.. Jädrar va bra det skulle va..        Externbelöning fungerar ju för övrigt bra. Det ska jag testa vidare mer på...

Hare gött ;)

Nytt år, nya tag :)

Nu jäklar måste vi komma igång med träningen igen. Herre gud va länge sen det var vi: körde ett genomtänkt klickerpass, spårade, körde upplet... osv osv osv

Häromdagen körde jag lite tävlingslydnads-fot-träning med grabben på en parkering bara för att se om det satt. Och herre vilken energi, vilken leklust och vilket gó. Det är i dessa lägen jag känner att vi faktiskt skulle kunna tävla om jag kämpade som satan och byggde upp en jädra motivation. Men det spricker ju alltid :( jag tröttnar av att inte komma framåt, och över att Julle bara vill när han själv vill. Det är svårt att planera då!

I alla fall så övervägar jag en tävlingslydnadskurs till våren. Den är relativt billig (700:- på bhk) och om den inte leder till framgång inom den träningen har vi förhoppningsvis jäkligt kul ihop. Jag har ju gått tre kursen där tidigare (valpkurs, valp/grund, tävlingsintro i lydnad). Och de tre har varit det roligaste jag någonsin gjort. Alltid ett härligt gäng och perfekta ledare. Vi får se... Kursen avslutas ju med en offeciell tävling och det är det som tynger mej. Hinner man det på 6ggr när det enda man kan sen innan är position och fot under kortare sträckor. Jajja, jag hinner grubbla...Imorn ska vi både spåra och uppleta hade jag tänkt. Funderar på att lägga spåret på en parkering med hårt packad snö på industriområdet. Gå långisrundan i skogen med två upplet längs väge, hem och vila för att gå spåret lite senare. Om inget annat kommer ivägen förstås.. :) Han passar ju mej perfakt grabben. Han klarar sej länge utan träning om man inte hinner, men ställer upp när man känner sej motiverad. Han är ungefär som jag :) Härlig grabb det!!!

För övrigt gick nyårsnatten bra för grabben. Jag var inte hemma men tydligen betedde han sig som vanligt, visserligen tuggade han inte på sitt märgben som han brukar sluka i andra fall, men han var i alla fall inte märkbart rädd...

Ha det bra!RSS 2.0